Нова платформа ще се бори с нелоялните търговци на стари коли

Потенциалните купувачи могат да се чувстват малко по-спокойно при покупка на кола втора ръка

Нова платформа ще се бори с нелоялните търговци на стари коли

Снимка: Economic.bg

Автор: Вероника Тонева
В България 80% от автомобилите са втора ръка, а продавачите всячески се опитват да пробутат технически неизправни, но „лъснати“ коли, внос от Италия, Германия и други страни от ЕС - така наречения модел „Горубляне“ (Софийски район, известен с наличието на много автокъщи с коли на старо - бел.ред.). Купувачите на автомобили пък искат да намерят „читава“, но не много скъпа кола и често се поддават на нелоялните практики на търговците, което застрашава тяхната безопасност.

Нов онлайн проект си е поставил за цел да ограничи злоупотребите при вторичната продажба на автомобили. Платформата Carstory е разработена в сътрудничество с част от официалните представителства на автомобилните марки у нас и мрежа от оторизирани сервизи.

Сайтът ще показва реалното техническо състояние на употребяваните автомобили, които преминават специален технически преглед през оторизиран сервиз и данните се качват в база от данни, където потенциалният купувач може да проследи историята на колата. В проекта за сега участват 15 сервиза, като целта на платформата е до края на годината да се работи с представителства на всички марки автомобили у нас. Цената на услугата за продавачите на автомобили е различна спрямо всеки сервиз.

До момента, когато даден автомобил се продава и минава технически преглед, информацията остава в сервиза и не е достъпна за останалите потенциални купувачи. Идеята на платформата е когато продавачът е коректен и няма какво да крие, той да мине през технически преглед в оторизиран сервиз, а след това т. нар. „сертификат“ ще гарантира състоянието на колата. Това улеснява много желаещите да си купят автомобили втора ръка, както и предотвратява нелоялните практики при вторична продажба на автомобили.

А те, както знаете, са много. Създателят на проекта Явор Иванов ни сподели, че по данни на ЕК за миналата година над 40% от европейците са имали проблеми с купена на старо кола в първите 6 месеца. При 40% от тях техническите неизправности са се появили още през първия месец след покупката. Според експерти подобни неизправности на колите са виновни за минимум 25% от катастрофите. "Всеки трети автомобил у нас е с манипулиран километраж", сподели още Иванов.

През миналата година депутатът от ГЕРБ Андрей Новаков излезе с предложение манипулирането на километража да се криминализира, но все още няма активно решение на въпроса.

Когато продавачът има подобен сертификат от Carstory за преминал технически преглед, който е доста по-обстоен от традиционния, той може да информира купувача – с номер на шаси на автомобила, и така колата може да се провери за нейното актуално състояние. Прегледът е разделен на две части – обобщена и детайлна информация. Първата е достъпна безплатно за всички потенциални купувачи.
Коментари: 0