Новата агенция за пътна безопасност ще заработи в началото на 2019 г.

Целта на звеното ще е в рамките на година катастрофите да намалеят с 20%

Новата агенция за пътна безопасност ще заработи в началото на 2019 г.

Новата агенция за пътна безопасност трябва да заработи в началото на следващата година. Това заяви бившият зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова, която се очаква да оглави звеното. На нейно място в ресорното министерство застана Николай Нанков, който подаде оставка като регионален министър след катастрофата край Своге, която отне живота на 20 души. За нуждата от ново звено  се заговори след катастрофата, въпреки че към момента подобно на него съществува.

„Считам, че в рамките на една година може да намалее с 20% броят на жертвите по пътищата - много усилия вече са положени, има приета стратегия, която постига известно намаляване, но то не е достатъчно. Една от основните причини да няма съществен резултат е именно липсата на координация и проследяване на действията“, коментира Крумова в студиото на БНТ. По нейни думи агенцията ще е 12—ти поред орган, който ще се бори за пътната безопасност у нас.

„Проблемът с катастрофите по пътищата е системен - той включва елементите водач и поведение, състояние на автомобилния парк, пътища, реакция при ПТП, лекарска и долекарска помощ. Всеки от тези държавни органи има отделни функции в рамките на неговите компетенции. Новата агенция ще се грижи за координацията между всички тях и също така ще има аналитични функции. Целта беше да се създаде гъвкав орган, който може да реагира на предизвикателствата и да бъде постоянен партньор на обществото“, обясни бившият зам.-министър.

Коментари: 0