Новата Европейска столица на иновациите е в Белгия

Градът получи финансова награда от 1 млн. евро

Новата Европейска столица на иновациите е в Белгия

Белгийският град Льовен вече може да се нарече Европейска столица на иновациите. Престижната награда се връчва от Европейската комисия на града, който най-добре използва иновациите, за да подобри качеството на живот на хората. Освен самата титла, Льовен ще получи и 1 милион евро паричен приз.

„Нашият иновационен модел надхвърля технологичния прогрес. Заедно с жителите, организациите, бизнеса и институциите на знанието работим всеки ден за по-добро бъдеще. Този тип задълбочено сътрудничество сега е признато и възнаградено от Европа“, коментира кметът Мохамед Ридуани.

Льовен е шестият европейски и засега единственият белгийски град, получил титлата Европейска столица на иновациите, побеждавайки на финалната права места като Виена, Валенсия и Милано. А други носители на отличието са Барселона, Амстердам и Париж.

Журито на iCapital единодушно избра Льовен за Европейска столица на иновациите, изтъквайки подхода му за създаване на вдъхновяващи модели на управление, при които жителите, предприятията, организациите и институциите на знанието се ангажират да работят и формират заедно бъдещето.

Силното сътрудничество между тези сектори се прояви и по време на коронавирусната криза. Няколко дни след избухването на пандемията в града стартира платформата Leuven Helpt – инициатива, предназначена да събере хора, нуждаещи се от помощ, с доброволци, предлагащи такава. Впоследствие над 300 други градове и общини в Белгия, а и не само, внедриха идеята.

Според местните лидери моделът на сътрудничество в Льовен задвижва иновациите в града. Кметът Ридуани иска да го укрепи още повече и една от идеите в тази посока е да се създаде Академия за градска трансформация, която да служи като лаборатория за бъдещето.

„Льовен е бъдеща лаборатория за Европа. Решенията за бъдещето се случват тук и се тестват тук. Ние сме град на студенти, изследователи, предприемачи и жители от 163 различни националности… Решенията от утре се оформят тук. Нашият модел на радикално сътрудничество и ангажирано лидерство може да бъде план за други европейски градове“, заключава Ридуани.

Коментари: 0