Нови електрически автобуси ще заменят старите междуградски

За целта са заложени 100 млн. лв. в „Националния план за възстановяване и устойчивост“

Нови електрически автобуси ще заменят старите междуградски

Снимката е илюстративна

Снимка: Unsplash

Старите автобуси, които обслужват обществения транспорт в междуградските линии в страната, ще бъдат заменени с нови електрически такива. За целта ще бъде изградена и необходимата им инфраструктура. Мярката е заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост, като е предвидено финансиране от 100 млн. лв. Целта е  въвеждането на „по-зелен“ модел и по-добра транспортна свързаност в населените места.

Новината обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на онлайн конференция на тема „България и регионалната политика на ЕС“, организирана от „EURACTIV България.“ В срещата участие взеха също еврокомисарят за сближаване и реформи Елиза Ферейра и български представители в Европейския парламент.

Пред участниците зам.-министър Николова представи плановете на правителството за развитие на регионите в България, приоритетите, които ще се изпълняват с евросредствата в периода 2021-2027 г., и Плана за възстановяване и устойчиво развитие.

В регионите на страната под формата на интегрирани териториални инвестиции от европейските фондове ще бъдат инвестирани над 4 млрд. евро, посочи Николова. Като допълнение, извън този ресурс са предвидени и средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, който има четири основни стълба и включва 31 реформи в различни сектори за възстановяване и повишаване на качеството на живот на хората.

Освен мерките за енергийна ефективност, подобряването на градската мобилност и свързаността с малките населени места, друг важен приоритет за страната ни е намаляването на отрицателните демографски тенденции и миграционни процеси. За тази цел са предвидени инвестиции с фокус върху запазването на човешките ресурси и потенциал в малките населени места.

Друга цел, която си поставя България е развитието на индустриалните зони в страната. Предвижда се със средства от "Националния план за възстановяване и устойчивост" да бъдат подкрепени ключови индустриални зони на национално ниво. Бизнесът в тях ще получи инфраструктурна осигуреност и нова, иновативна среда. На регионално ниво, чрез Програмата за развитие на регионите и с принос от останалите европейски програми, ще се финансира създаването на регионални индустриални зони и такива от местно значение.

„Новата регионална политика е фокусирана върху конкретна територия и специфични нужди. Така насочваме усилията си в максимална степен, където са най-големите предизвикателства, свързани с икономическо развитие и постигане на по-висок стандарт на живот“, каза още Николова.

По отношение на постигането на енергийно неутрална икономика и нулеви въглеродни емисии към 2050 г. ще бъдат фокусирани средства от Фонда за справедлив преход, увери зам.-министър Николова.

За нас е важно в края на програмния период да отчетем баланс в развитието на страната, да няма изоставане на Северна България спрямо Южна, да няма големи вътрешнорегионални различия от социален и икономически характер. Искаме да сме близо до хората, да живеем по-добре, да имаме по-висок стандарт на живот, а това може да се постигне с прилагане на  принципите на партньорство в прозрачна среда, посочи Деница Николова.

Коментари: 0