Нови индустриални зони в три града

Министър Емил Караниколов представи приоритетите на своето министерство в рамките на наскоро приетата управленска програма

Нови индустриални зони в три града
Автор: Цветан Петров

Икономическото министерство работи приоритетно по изграждането на индустриални зони в Божурище и Видин, започнали са ходовете и за създаване на зона в Кърджали. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов при представянето на приоритетите на неговото министерство в рамките на наскоро приетата от кабинета управленска програма за 2017-2021 г.

Основните приоритети на икономическото министерство са пет: намаляване на административните тежести както спрямо гражданите, така и към бизнеса; подкрепа за развитието на индустриалните и икономическите зони, повишаване на конкурентоспособността на българската икономика; засилен и ефективен приватизационен и следприватизационен контрол; подкрепа на изпълнителната и законодателната власт за реализиране на всички мерки от стратегията за развиване на капиталовия пазар.

Конкретно за икономическите зони в България Караниколов коментира, че има голям интерес към тях. „Това е много добре, тъй като има голям дисбаланс по регионите. Чрез икономическите зони се надяваме да привлечем допълнителни инвестиции, което ще помогне за повишаване на конкурентоспособността на българската държава, а от там и вдигане на жизнения стандарт”, обясни той.

Приоритетно в момента се работи по индустриалната зона в Божурище. За нея се осигуряват допълнително два пътя, от които да има подходи към зоната, а благодарение на министъра на транспорта  ще има както ЖП-терминал за разтоварване на стоки, така и гара за служителите. Друга важна индустриална зона, която Министерство на икономиката развива, е във Видин.

„Във връзка с дисбалансите работим за създаване на индустриална зона в Кърджали, там вече има сключен меморандум между областната управа и Национална компания Индустриални зони”, каза още Караниколов. Той добави, че икономическото министерство работи по още няколко зони – предстоят разговори с областния управител на Ловеч, проведени са вече преговори в Стара Загора, където се обсъжда развиване на четири терена за индустриални зони.

За намаляването на административните тежести министърът обясни, че поверената му институция е оптимизирала 113 от административните услуги, които предоставя. На 67 от тях се понижава цената, за 21 услуги таксите ще отпаднат напълно, по 14 услуги документите ще бъдат събирани по служебен път, т.е. няма да се изисква от гражданите и бизнеса да ги предоставят, а осем услуги ще отпаднат напълно, защото са остарели.

Коментари: 0