Нови отпадъци се трупат под горелия мост на „Струма“, съобщава bTV

Представители на АПИ, министерството на екологията и РИОСВ са отказали да коментират ситуацията

Нови отпадъци се трупат под горелия мост на „Струма“, съобщава bTV

Снимка: bTV

Част от опасните отпадъци под моста на магистрала „Струма“, който пострада при пожара, са извозени, но са се появили и нови. От община Дупница са обяснили за bTV, че новият отпадък се е появил на 26 август, когато е изпратен и видео клип от анонимен източник, на който се вижда как камион изхвърля боклук в терен, стопанисван от общината. От АПИ заявиха, че видеото е старо.

“Освен това при описанието на отпадъка ясно се вижда какъв е той, а именно в него има наличие на производствени и промишлени отпадъци, които по закон имат право да се управляват от лицензирани фирми, които имат съответното разрешително”, каза за bTV Десислава Борисова, началник Отдел “Екология” в община Дупница.

Тя показа и снимка, на която се вижда, че боклук не е имало след пожара на мястото, а днес той вече е там.
„Община Дупница не може да управлява такъв вид отпадък, а се виждат и опаковки  от лекарства на място“, поясни Борисова и добави, че общината не може да се разпореди с него по закон, защото се знае кой е собственикът на боклука и се чакат предписанията на екоминистерството и РИОСВ-Перник. „Отпадъкът има произход и охарактеризиране, знае се, че е от дейността на фирма „Феникс”-Дупница. Освен това е направена проверка и е издаден протокол, в който е писан всеки отпадък поотделно. Този протокол показва кой е собственик на отпадъка”, каза тя.

Да участват в репортажа на bTV са били поканени и представители на РИОСВ-Перник и Министерството на околната среда и водите, както и АПИ, за да коментират казуса, но те са отказали, съобщи медията.
Коментари: 0