Новите преговори САЩ-Китай объркаха азиатските пазари

Конкретно китайските пазари отчетоха ръст, но не заради оптимизъм относно започващите в Пекин разговори

Новите преговори САЩ-Китай объркаха азиатските пазари

Снимка: БТА

Днес в Пекин започва нов кръг търговски преговори между американски и китайски представители, а азиатските пазари приключиха търговската сесия в различни посоки, пише Reuters. Така американският долар остава на почти шестседмичен връх спрямо основните валути в Азия.

Стартиращите днес дискусии в китайската столица е планирано да продължат до края на седмицата, като в четвъртък и петък в тях ще участват също американският търговски представител Робърт Лигтизър и финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

Ако преговорите между Вашингтон и Пекин не напреднат достатъчно до 1 март, администрацията на Доналд Тръмп възнамерява да повиши от 10% на 25% митата върху вносни китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара.

След едноседмична пауза в дейността си при отварянето си днес конкретно китайските пазари бяха в догонваща позиция. Тяхното нарастване обаче се дължеше не на оптимизъм относно преговорите със САЩ, а на информацията от китайското търговско министерство, че печалбата на търговците на дребно пред китайската нова година са се увеличили с 8.5% спрямо същия период на миналата година.

Австралийските акции си върнаха някои загуби, за да приключат деня на -0.2%, докато южнокорейският индекс KOSPI нарасна с 0.2%. Индонезийзският и индийски бенчмаркови индекси също завършиха на червено.
Коментари: 0