Новият лидер на германските социалдемократи – или канцлер, или домакиня

Андреа Налес е вероятният следващ лидер на Германската социалдемократическа партия

Новият лидер на германските социалдемократи – или канцлер, или домакиня

Снимка: БТА

696 ~ 3 мин. четене
Андреа Налес, вероятният следващ лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), винаги е била основен задкулисен играч в борбите за власт в левоцентристката партия - още от появата си на политическата сцена преди около 15 години. Сега 47-годишната Налес е в окото на нов ураган, опитвайки се да наложи своята власт над партията в обстановка на протести срещу новото коалиционно споразумение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и вероятното ѝ повишение в партиен лидер.

Налес спечели национална политическа слава в смутните времена на последното правителство на ГСДП преди 15 години, когато като депутат от лявото крило поведе вътрешнопартиен бунт срещу твърдите социални реформи на кабинета.

Задачата ѝ сега е да се опита да поведе ГСДП към съживяване след поредицата изборни унижения миналата година, които запратиха деморализираната партия в криза на идентичността и към вероятната нова коалиция с Меркел, за която повечето партийни членове се кълняха, че не искат да се повтаря.

Налес е член на ГСДП от 18-годишна възраст. Смята се, че е нейна заслугата да убеди разделената си партия да се съгласи да започне коалиционни преговори с пламенна реч на специална партийна конференция през януари.

Първото ѝ голямо изпитание като партиен лидер обаче вероятно ще дойде през следващите седмици, когато тя предприема кампания в опит да наложи новото коалиционно споразумение на скептичните и непокорни партийни членове, които трябва да гласуват за него до 2 март. Освен това тя трябва да убеди партийните членове да гласуват за нея на извънреден конгрес на 22 април.

Подчертавайки съществуващото напрежение в ГСДП, решението на ръководството да я номинира за поста се сблъска с твърда опозиция от някои сектори в партията. Реакцията срещу Налес е не толкова насочена лично против нея, колкото по-скоро показва недоволството на някои членове, които виждат авторитарен опит да се назначи жена за председател на партията с решение, което според тях е трябвало да се вземе с гласуване на цялата членската маса.

Въпреки всичко, пътят на Налес към властта получи нов тласък снощи, когато неуспелият кандидат за канцлер Мартин Шулц обяви незабавната си оставка като лидер на партията. А не ѝ липсва и подкрепа.
„Това е обновление във всяко отношение“, каза Щефан Вайл, премиерът социалдемократ на централната германска провинция Долна Саксония миналата седмица, като изтъкна, че Налес е символ на промяна, след като Шулц заяви, че ще се оттегли, за да ѝ отстъпи мястото си.

Новата frontfrau на ГСДП навремето написала прословутата фраза в училищното списание, че целта ѝ в живота е „или домакиня, или канцлер“.

И наистина, ако Налес убеди мнозинството редови членове на ГСДП да подкрепят коалиционното споразумение, това може да й проправи пътя към партийната кандидатура за канцлер за следващите национални избори през 2021 г. Ако обаче не успее да осигури достатъчно гласове за новата коалиция, това съществено ще подкопае политическото й влияние в партията и ще хвърли ГСДП в още по-дълбока криза.

Налес, разделена със съпруга си и майка на малка дъщеря, ще бъде първата жена, която оглавява ГСДП в 154-годишната ѝ история.

Номинирането ѝ идва 18 години след като редовните политически съперници на ГСДП, консерваторите християндемократи, избраха първата си жена лидер, Ангела Меркел.

Бивш лидер на младежката организация на социалдемократите, Налес още повече консолидира властта си в партията през 2009 г., когато бе избрана за неин генерален секретар - стъпка, която навремето някои анализатори изтълкуваха като уклон на партията наляво.

В последно време обаче Налес взе курс към центъра на германския политически живот.

ГСДП смята, че Налес е била един от по-успешните й представители в последната коалиция с Меркел, започнала през 2013 г.

Като министър на труда и социалните въпроси Налес прокара куп инициативи на ГСДП, включително въвеждането на минимална заплата и допълнителни пенсии, включително за оцелели от Холокоста.
Следващото стъпало по партийната стълбица тя изкачи през септември м.г., когато стана председател на парламентарната група на ГСДП като част от усилията на партията да прегрупира силите си, след като изборният й резултат се срина до скромните 20,5 процента - най-ниското равнище от основаването на съвременна Германия.

Сега обаче, в условията на дефицит на лидери, Налес може би е един от последните шансове за спасяване на ГСДП.
Подкрепи Economic.bg