„Новият път на коприната“ – водеща инициатива в китайско-арабските отношения

Жп линиите и пристанищата са основен инструмент в новата инициатива

„Новият път на коприната“ – водеща инициатива в китайско-арабските отношения

„Новият път на коприната ще е водещата инициатива в китайско-арабските отношения. Това заяви китайският външен министър Ван И след среща на Китайско-Арабския форум за сътрудничество.

Първият дипломат на Китай даде пресконференция заедно с генералния секретар на Арабската лига Набил ал-Араби и катарският външен министър Шейх Мохамед бин Абдулрахман Джасим Ал-Тани.

Инициативата е историческа възможност за Китай и арабските държави да стимулират общото си развитие и национално подмладяване. Те ще бъдат надеждни и дългосрочни партньори, изтъкна Ван.

Свързаността, промишленият производствен капацитет, както и културният обмен са трите ключови стълба, които изграждат тяхното сътрудничество в рамките на инициативата.

Китай и арабските държави имат огромен потенциал в изграждането на инфраструктура като жп линии и пристанища, а сътрудничеството в производствения капацитет е насочено към ускоряване на индустриализацията на арабските народи.

„Камилите и платноходите отличаваха древния „Път на коприната“. Днес китайско-арабското икономическо сътрудничество може да се крепи на жп линии и пристанища в рамките на Новия път на коприната“, отбеляза Ван.

Китайци и араби ще се подкрепят в отстояването на основните им интереси и облекчаването на регионалните конфликти и напрежения.

Китай и арабският свят са изправени пред нови предизвикателства, но и възможности за повишаване на икономическото развитие и трябва да задълбочат сътрудничеството си в максимален брой области.  

Ван призова китайци и араби да засилят комуникацията и координацията по международни и регионални въпроси, както и да активизират прагматично сътрудничество в рамките на „Новия път на коприната“ и да засилят културния обмен помежду си.  

Коментари: 0