Новият политически сезон започва с извънредно заседание на парламента

Депутатите ще се произнесат дали да разрешат тютюнопушенето в обособени помещения

Новият политически сезон започва с извънредно заседание на парламента

Снимка: Economic.bg/Архив

676 ~ 1 мин. четене
Днес в Народното събрание се открива новият политически сезон с извънредно заседание Очаква се по традиция това да стане с декларации за приоритетите на парламентарните групи.

Точка първа в дневния ред на народните представители е обсъждане на годишния доклад на Българската академия на науките за 2017 г. Депутатите ще се произнесат дали да разрешат тютюнопушенето в обособени помещения чрез промени в Закона за здравето, внесени от депутати от „Обединени патриоти”.

Връщането на стария режим в закрити обекти бе предложено от вицепремиера Валери Симеонов с мотива, че настоящата забрана не се спазва, а туристическите обекти търпят загуби. С промените се предвижда по подобие на обособени самостоятелни помещения за пушене в летищата, такива да могат да се открият и на не повече от половината от търговската площ на заведения за хранене и развлечение.

МС ще определя с наредба изискванията, на които трябва да отговарят тези помещения. При нарушения глобите се завишени двойно. Две комисии - на Здравеопазването и по Икономическа политика и туризъм, вече отхвърлиха законопроекта.
Подкрепи Economic.bg