Ново придобиване на Apple може да я изстреля в AI надпреварата

Ново придобиване на Apple може да я изстреля в AI надпреварата

Снимка: БТА

Apple се сдоби с още един стартъп, занимаващ се с технологии с изкуствен интелект (AI). Става дума за базирания в Сиатъл Xnor.ai. Стъпката вероятно ще доведе до внедряването на иновативен софтуер в бъдещите iPhone-и. 

Компанията се е специализирала в разработването на инструменти с ниска консумация на енергия, които позволяват AI да работи директно на устройствата, а не в облака. 

„Apple от време на време купува по-малки технологични компании и обикновено не обсъждаме целта или плановете си“, казва гигантът в изявление, цитирано от Engadget.

Илюстрация на Xnor.ai в GeekWire обаче показва инструмент за компютърна диагностика, с помощта на която се идентифицират обекти в снимка, използващи софтуер не чрез какъв да е телефон, а чрез iPhone. Именно това може да се окаже една от функционалностите, които потребителите може да очакват скоро. 

Според GeekWire, гигантът от Купертино е похарчил около 200 милиона долара за Xnor.ai. Любопитно е, че стартъпът произлиза от Allen Institute for Artificial Intelligence, или AI2, създаден от съоснователя на Microsoft Пол Алън. 

Същата сума Apple похарчи за Turi, друг AI стартъп, който компанията придоби през 2016 г. През последните няколко години гигантът придоби и занимаващата се със самоуправляващи се технологии Drive.ai, както и Silk Labs (фокусирана върху поверителността на данните чрез AI) и стартъпа PullString, занимаващ се с гласови технологии.

Конкуренти като Google и Facebook разчитат придобиванията да им помогнат да разширят капацитета на талантите в сферата на изкуствения интелект и в чсатност разработването на нови технологии. Наскоро Facebook похарчи между 500 милиона и 1 милиард долара за CTRL-Labs, занимаващ се невронно наблюдение. 

Счита се, че Google има водеща роля по отношение на изкуствения интелект. Придобиването на Xnor.ai обаче може да даде тласък на Apple и по-специално на усъвършенстването на iPhone. 
Коментари: 0