Новосъздадени фирми са взели авансово милиони от спортното министерство

Половината от дружествата са на един и същи човек, обяви служебният министър на спорта Андрей Кузманов

Новосъздадени фирми са взели авансово милиони от спортното министерство

Снимка: Красимир Свраков

6986 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

В края на миналата година – между Коледа и Нова година, Министерството на спорта е подписало 14 договора за 11.5 млн. лв. по обществени поръчки за физкултурни салони с току-що създадени фирми. Седем от дружествата са на един и същи човек и са регистрирани на общ адрес, а парите са раздадени по вече познатата схема – авансово. Това обяви в интервю за Нова тв служебният спортен министър Андрей Кузманов. По думите му част от тях вече са предадени на компетентните органи.

Досега проверката е установила, че въпросните дружества са били регистрирани през ноември-декември 2020 г. А издадените фактури са с номера 001, т.е. първа фактура. Веднага след сключването на договор с тях министерството подписва и анекс, според който на фирмите се изплащат предварително 100% от предвидените пари. Това се случва без да е представен проект или да има строителни разрешителни.

„Изпълнението ще започне, когато има скица за строеж, а това не се знае кога ще е“, коментира Кузманов. Той каза още, че проверките вървят и до няколко дни ще бъдат съобщени имената на фирмите.

Припомняме, че регионалното министерство също изобличи наличието на съмнителната практика за авансово плащане на огромни суми за дейности, които изобщо не са стартирани. Така за изграждането на 20-километроав отсечка от магистрала „Хемус“, за която няма разрешение за строеж, са платени предварително 84 млн. лв. А 25 фирми са получили авансово 188 млн. лв. за укрепване на свлачища, само едно от които е направено до момента.

Тези проверки не са реваншизъм. Ние сме длъжни пред държавата и обществеността да сме открити и да се спазва законът“, изтъкна Андрей Кузманов.

Подкрепи Economic.bg