НСИ спечели приза „ИТ проект на годината“

За участие в конкурса бяха регистрирани 25 проекта

НСИ спечели приза „ИТ проект на годината“
1300 ~ 3 мин. четене

Националният статистически институт (НСИ) е носител на приза „ИТ проект на годината“ в конкурса за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии за 2017 година. На традиционната церемония председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков отличи победителя в категорията „Централна администрация“ за реализацията на проект „Изграждане на информационна система „Макроикономическа статистика - Финансова статистика и нефинансови национални сметки“.

"Публичният сектор има капацитет и може да постига резултати в е-управлението със значим обществен ефект. Постижението на екипа на НСИ и на техните партньори заслужава висока оценка, защото отразява новия подход в мисленето за електронното управление – очакваните ползи от реализацията на проекта са свързани не само с конкретната институция, но реално с целия публичен сектор и с нуждите на бизнеса", коментира Атанас Темелков, след като връчи отличието на заместник-председателя на НСИ д-р Богдан Богданов.

Според председателя на ДАЕУ, проектът е демонстрация на основните преимущества на всяко работещо решение в областта на електронното управление - по-голяма ефективност на работните процеси, по-малко време за предоставяне на услугата, съвместимост на решенията и надеждност на резултатите.

Ежегодният конкурс на специализираното издание „Computerworld” популяризира опита в изграждането на информационни решения на институциите и фирмите в България. За участие в 14-ото издание на конкурса бяха регистрирани 25 проекта, класирани в 9 категории, сред които образователни институции; здравеопазване и фармацевтика; телекомуникационни и комунални услуги; финансов сектор и други.

НАГРАДЕНИТЕ ПРОЕКТИ 

ПУБЛИЧЕН СЕКТОР

Победител в категория „Централна администрация“ е проектът за "Изграждане на информационна система „Макроикономическа статистика - Финансова статистика и нефинансови национални сметки" на Националния статистически институт. Проектът е реализиран от „Скейл Фокус” АД. 

С най-много точки на първо място в категория „Общинска администрация“ e проектът "Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас", изпълнен от „ТехноЛогика“ ЕАД, „ОРИОН ИНВАЙЪРМЕНТ“ ООД и „КОНТРАКС“ АД. 

Победител в категория „Здравеопазване“ е проектът за изработване на специализиран софтуер за единна национална платформа за търговия с лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България. Проектът е реализиран от "КОНТРАКС" АД. 

В категория „Образование“ първи се класира проектът на Телерик Академия с най- мащабната до момента имплементация на Cisco Meraki в България. Изпълнител е компанията „Телелинк“. 

КОРПОРАТИВЕН СЕКТОР

Победител в категория "Транспорт и логистика" е проектът на ДППИ за интегрираната информационна система, базирана на SAP ERP 6.0, реализирана от СТЕМО ООД. 

С най-много гласове в категория "Промишленост" се класира проектът на Алкомет "Mиграция към Microsoft Navision 2017, внедряване на APS система и MES решение". Реализиран е от „Алкомет“ АД, Siemens Preactor и външен партньор. 

Победител в категория "Банки" е Societe Generale Експресбанк (SGE) за интеграция на мобилно приложение за биометрична идентификация и дистанционно генериране на електронен подпис “Evrotrust”. Изпълнител на проекта е „Evrotrust“/ SGE. 

Наградата в категория "ИТ и аутсорсинг услуги" взе GfK България за централизиране на ИТ услугите в GfK на региона CEE-META. Проектът е реализиран от организацията. 

Победител в категория "Телекомуникационни и комунални услуги" е проектът "Внедряване на софтуерен продукт за двустъпково удостоверяване ActiveAuth в системите на националния телеком на Шри Ланка - Sri Lanka Telecom". Реализиран е от Azure Coast, част от групата на Интернет Корпорейтед Нетуъркс ЕООД. 

В конкурса беше връчено и специално отличие за иновации. То бе присъдено на Медицински комплекс "Д-р Щерев" за използване на чатбот, базиран на изкуствен интелект. Разработчик и внедрител на решението е българският екип на Progress. 
Подкрепи Economic.bg