НСИ стартира пробно електронно преброяване от днес

Същинското преброяване ще бъде догодина

НСИ стартира пробно електронно преброяване от днес

Снимка: Economic.bg/Архив

14438 ~ 1 мин. четене

Националният статистически институт (НСИ) започва пробно електронно преброяване на населението. То идва с месец закъснение спрямо първоначалния план и предшества същинското преброяване през 2021 г.

Пробното преброяване започна в 0.00 часа на 20 април и ще продължи до 30 април. Всеки може да се регистрира на електронния адрес, да преброи жилището, в което живее, и своето домакинство. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност.

Едновременно с това от днес се открива и специален колцентър, където гражданите от цялата страна ще могат да задават своите въпроси по преброителната карта. На телефон 02/9078430 ще може да се поемат по 40 обаждания едновременно. Телефонната линия ще работи от 8 до 20 ч. всеки ден, включително през празничните и почивни дни.

Пробното преброяване бе насрочено за 20 март, но избухването на епидемията от коронавирус през миналия месец доведе до отлагането му. Същинското преброяване се очаква да бъде проведено през януари догодина.

Подкрепи Economic.bg