Няколко съвета за по-здравословни празници

Няколко полезни съвета преди да седнете на масата

Няколко съвета за по-здравословни празници

Въпрос на приоритети 

Колкото и отрупана и привлекателна да е масата, това съвсем не е повод да напълниш чинията с всичко възможно. Огледай се и заложи на любимите си ястия, така че да избегнеш момента с преяждането. Следващата богата трапеза предстои – често дори само няколко часа по-късно. 

Не се пазете за вечеря 

Мисълта, че е по-добре да пропуснеш обяда, защото така или иначе ти предстои обилна вечеря, за която по-добре да си оставиш място, не е добра идея. В тези случаи сме много по-склонни сме да преяждаме, а след първоначалното нахвърляне върху храната (в по-големи количества, от които имаме нужда, и за по-кратко време, отколкото е полезно) идва и онзи момент, в който ти става едно такова бавно, мързеливо и единственото, за което мислиш, е къде точно да си опънеш краката. Бъди добър гост, хапни предварително. 

Не пазарувайте на празен стомах 

Празниците са моментът, в който отвсякъде ни обгръщат изкусителни миризми – дори те да идват от ароматизатора в магазина, са достатъчни да свалят защитната ни реакция срещу отрупаната със сладости витрина. Колкото по-гладни сме, толкова по-лесно е да се предадем и да се отдадем на количество захар (и оцветители, и аромати), от която ни най-малко нямаме нужда. 

Пийте за здраве, но не като за последно 

Не само защото с всяка една чаша алкохол поемаш празни калории, от които нямаш нужда. Натоварената програма покрай празниците често ни кара да забравяме за важните неща – като пиенето на вода например, което често остава на заден план. А алкохолът е главен виновник за дехидратацията на организма, което да доведе до неприятни ефекти малко по-късно във времето. Не забравяй – чаша вода за всяка чаша изпит алкохол, така че да избегнеш обезводняването и да намалиш вредното въздействие върху организма. 

Не пренебрегвайте зеленчуците 

Те не са на масата само, за да внесат цвят – отдай им дължимото място в чинията ти, а те ще ти се отблагодарят, като осигурят на организма нужните му витамини, минерали и фибри, така че да те заситят по-качествено и с по-малко количество. 

Коментари: 0