6 от най-трудните въпроси на интервю за работа

Няколко въпроси, за които определено ще ви трябва фантазия

6 от най-трудните въпроси на интервю за работа

Въпросите по интервютата за работа стават все по трудни. HR-ите, водещи интервютата, вкарват цялата си фантазия в това максимално точно да преценят психологията на кандидатите срещу тях. 

Другата цел на нестандартните въпроси е да се заобиколят така наречените "заучени отговори", които интервюираните най-вероятно са си поставили.  

Ето някои от най-трудните въпроси, задавани по време на интервю: 

Колко бихте поискали, за да измиете прозорците в Сиатъл? 

Няма как да знаете колко точно са прозорците в Сиатъл. Целта на въпроса е да може да се види как се справяте с проблеми и големи числа. Повечето хора приемат въпроса много конкретно и се опитват да изчислят какъв е броят на прозорците. Много по-добре е да насочите вниманието си към това колко бихте таксували за прозорец или за труда си като цяло, в зависимост от това колко време би ви отнело. Каквато и да е логиката ви, трябва да я обясните на интервюиращия. 

Обяснете с няколко изречения на осемгодишен какво е база от данни 

В Google често ползват този въпрос, за да видят какви са възможностите ви за комуникация с клиенти. Често клиентите не разбират технологичния език и термини. Един от най-добрите отговори на този въпрос е нещо от рода на „Базата от данни е машина, която запомня много информация за различни неща“, съветват от Five O'Clock Club - агенция за подбор на персонала. 
 

Какво закусвате? 

Много от въпросите целят, да дадат отговор на това дали ще се вместите добре във фирмената обстановка и култура. Това е един от тези въпроси. В най-добрия случай обикновено ще закусвате нещо, което основна част от хората в компанията хапват сутрин, или се предлага във фирмената закусвалня.  
 
Опишете жълтият цвят на сляп човек 

Въпрос цели да провери какви точно са комуникационните ви умения, както и възможността ви да описвате абстрактни понятия. Отговорът на този въпрос изисква „умения да се фокусирате върху конкретните характиристики на жълтия цвят и възможността да го опишете по позитивен начин, без да използвате обекти в жълто", като банани например. 

 
„Ако откриете, че имате 1 000 имейла в пощенската си кутия, но можете да отговорите само на 300, как ще ги подберете?“  
 
Този въпрос е важен, за да се разбере как организирате работното си време и подреждате приоритетите си. От Five O'Clock Club препоръчват да поставите с по-висок приоритет писмата от вашия пряк началник и най-големия си клиент. Всеки друг извън тези категории би ви се обадил по телефона, ако е нещо наистина важно. 
 

Разкажете за случай, когато сте имали разногласия с вашия мениджър. Как са били решени те? 

Класически въпрос, но е нужно да се подготвите за него. Целта е да се види как се справяте в конфликтни ситуации. Бъдете спокойни, когато отговаряте и давайте много подробности, за да се види, че сте имали право в описваната ситуация. Дайте да се разбере, че сте опитали всичко, за да се изгладят разногласията. 

Коментари: 0