И емирствата се включиха в ценовата война срещу Русия

Абу Даби увеличава добива с 1 млн. барела на ден

И емирствата се включиха в ценовата война срещу Русия

Снимка: БТА

7342 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Обединените арабски емирства се присъединиха към Саудитска Арабия в сряда, като обещаха да увеличат добива си на петрол до рекордно високи стойности през април, предава Reuters. Двете производителки на нефт от Персийския залив заеха единна позиция срещу Русия, която отказа да свие добива на „черно злато“ по време на срещата на ОПЕК+ миналата седмица - ход, който имаше за цел да бъдат повишени цените на суровината.

Допълнителното производство, което двамата съюзници в Персийския залив планират да добавят през април, се равнява на 3.6% от световните доставки и ще се излее на пазара в момент, в който глобалното търсене на гориво се свива за първи път от финансовата криза през 2008-2009 г. поради ограничителните мерки за борба с коронавируса.

Националната петролна компания на ОАЕ ADNOC заяви в съобщението си, че ще повиши доставките на петрол до над 4 млн. барела на ден през април и ще ускори плановете си да увеличи капацитета си до 5 млн. барела на ден - цел, която преди това е планирала да постигне до 2030 г. Увеличението в добива за април ще бъде с приблизително 1 млн. барела на ден спрямо февруарското ниво по изчисления на Bloomberg.

Цените на петрола се понижиха почти наполовина от началото на годината досега заради заразата и напрежението сред страните от ОПЕК+. Саудитска Арабия, която вече обяви, че ще увеличи доставките до рекордните 12.3 млн. барела на ден през април, заяви в сряда, че ще увеличи производствения си капацитет до 13 млн. барела на ден за първи път от повече от десетилетие.

В отговор на страните от Персийския залив Москва обяви, че руските петролни компании могат да увеличат производството с до 500 хил. барела на ден.

В резултат на всичко това цените на петрола се сринаха с 45% от началото на годината и към 15:00 ч. българско време в сряда отчитат близо 4% спад за деня (сорт Брент - 35.77 долара за барел; сорт WTI - 33.05) на фона на подготовката за увеличение на суровината на пазарите.

Коментари: 0