S&P намали прогнозата си за цените на петрола

Компанията не изключва възможността за намаление на рейтингите на някои големи нефтогазови корпорации

S&P намали прогнозата си за цените на петрола

Снимка: БТА

948 ~ 2 мин. четене

Американската корпорация за анализи и финансова информация S&P Global намали още прогнозата си за средните цени на петрола през тази и следващата година. За 2020 г. компанията очаква сорт Брент да струва около 40 долара за барел, а за 2021 г. – до долара. По отношение на американския лек суров петрол очакванията са за средна цена от 35 долара за барел за тази и 45 долара за следващата година.

От S&P Global посочват, че обновената прогноза ще бъде използвана за оценки на кредитните рейтинги на нефтодобиващите страни, както и на компаниите, занимаващи се с търсене, проучване и добив на нефт и газ.

Анализаторите отбелязват, че преоценката се прави в условията на сериозен натиск от страна на инвеститорите върху нефтогазовите компании в Северна Америка за съкращаване на разходите с цел съхраняване на положителния свободен паричен поток и за увеличаване на дивидентите на акционерите.

Според  S&P Global предстои сериозно понижение на рейтингите на високодоходните петролни и газови компании, които не хеджират риска и на които наближават сроковете за погасяване на натрупаните дългове. Във връзка с това компанията не изключват възможността за срив на рейтингите на някои компании с по няколко пункта.

Не се очаква рязък спад на добивите на нефт в САЩ през тази година, но не изключват това да се случи през следващата. Според Управлението за енергийна информация на Държавния департамент по енергетика през тази година добивите в страната ще нараснат с 960 хил. барела дневно, което обаче е по-ниско от предишната прогноза – за ръст на добивите с 1.06 барела дневно.

Коментари: 0