Обединителният проект на Пучдемон срещна подкрепа на само една партия

Снощи в Каталуния бе учредено ново политическо движение, целящо да обедини всички сепаратисти

Обединителният проект на Пучдемон срещна подкрепа на само една партия
Каталунският лидер и бивш премиер на автономната област, сега живеещ в изгнание в Белгия, Карлес Пучдемон снощи даде официален старт на новата си политическа формация. Тя обаче бе подкрепена едва от едната сепаратистка партия. 

Проектът бива определян като политическо движение, уставът на което позволява на членовете да участват свободно в други партии. Целта е да се даде възможност на съмишлениците да се обединят под една по-широка шапка. Засега обаче само една партия припознава идеята, докато другите две странят от нея. 

Новият проект на Пучдемон бе учреден навръх годишнината от обявената на 27 октомври независимост на Каталуния, която впоследствие централните власти в Испания отхвърлиха като незаконна. 

По време на вчерашното учредително събрание Пучдемон изнесе реч пред симпатизантите си, но от разстояние и чрез видео връзка. Бившият премиер не може да се върне в родината си, където го дебне тежката ръка на закона. 

В момента Каталуния се управлява от Ким Тора, последовател на Пучдемон, който обаче е определян от по-радикалните сепартисти като твърде умерен. 

Коментари: 0