Новият бюджет на ЕК предвижда тройно повече пари за дигитални IT хъбове

Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел

Новият бюджет на ЕК предвижда тройно повече пари за дигитални IT хъбове

Снимка: ЕК

През следващия финансов период Европейската комисия планира да задели 3 пъти повече средства за дигитални IT хъбове. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел днес в Сандански. 

Идеята на тези хъбове, по думите ѝ, е малките и средни предприятия да имат възможността да тестват своя бизнес модел преди да предприемат риска от излизането на пазара. В България например има три такива хъба: два в София (InnoCenter BG и Български иновационен и технологичен хъб – Bulgarian DigiTech 4.0) и един във Варна (InnoSmartVarna). 

Целта на дигиталните хъбове е също така да помагат и за обучението на местните кадри. Идеята е центровете да спомогнат за тяхната подготовка и пълноценното им влизане на пазара на труда, като им дадат необходимите умения, с които след това те да допринесат за развитието на собствените си региони. 

Осъзнала проблема с липсата на дигитални умения сред населението на Стария континент, Еврокомисията предвижда и повече средства за обучения. По програма „Цифрова Европа” например са заделени 700 млн. евро, които да се вложат в образованието на работната сила. 

„Цифрова Европа” е първата програма на ЕК в областта на дигиталните технологии. Общият ѝ бюджет е над 9 млрд. евро, като той ще бъде разпределен по общо пет направления: Суперкомпютри (2.7 млрд. евро), Изкуствен интелект (2.5 млрд. евро), Киберсигурност (2 млрд. евро), Цифрови умения (700 млн. евро) и Внедряване на цифровите технологии в публичната администрация и обществените услуги (1.3 млрд. евро). 

Коментари: 0