Борисов се похвали с „най-амбициозния бюджет на прехода“

Премиерът изтъкна значителните разходи, които ще се направят за здравеопазване, образование и отбрана

Борисов се похвали с „най-амбициозния бюджет на прехода“
Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов откри днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледан Законопроектът на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Според него изработената от Министерството на финансите бюджетна рамка максимално отговаря на предизборните обещания и коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“.

„Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. лв. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той ще възлиза на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд. лв.“, посочи той. „На политическите ни опоненти можете да им говорите само в цифри“, добави премиерът, цитиран от „Фокус“.

Борисов изтъкна като успех повишаването на минималната работна заплата до 560 лв. от следващата година и на 650 лв. от 2021 г.

„Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега. Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България“, каза още Бойко Борисов. „Както казва Владислав Горанов: когато цифрите говорят, и най-големите критици трябва да се съобразят с това“, добави той.

Премиерът изтъкна още допълнителния половин милиард лева, с който ще разполага Здравната каса от следващата година. Същата сума е предвидена и за образование – основно за увеличаване на заплатите на учителите.

„Помощите за отопление се увеличават с 50% заради нарастването на цените на горивата. За хората с увреждания има 150 млн. лв., което поехме като ангажимент. Благодарим на парламента за бързите действия и за приемането на закона за криминализиране на нелегалното производство на цигари“, каза Бойко Борисов.

Той изтъкна и увеличаването на разходите за отбрана. „Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО, както и приетия Национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. За 2019 г. разходите по отбрана са 1.58% от БВП. Гарантирани са средства за трите проекта за модернизация, за самолети, кораби и бойна техника за Сухопътни войски. Това ще даде възможност да се повишат отбранителните способности на Въоръжените сили“, каза още Бойко Борисов.
Коментари: 0