Обмислят се варианти за дуално образование

Това е една много гъвкава система с право на кредит, смята образователният министър проф. Тодор Танев

Обмислят се варианти за дуално образование
144 ~ 2 мин. четене
"В момента заедно с швейцарци и австрийци обмисляме възможност за дуално образование. Това е колежанско образование - тези, които искат да получат образование над средното. Това е една много гъвкава система с право на кредит". Това каза в ефира на БНТ образователният министър проф. Тодор Танев.

Той обясни, че днес ще проведе срещи с австрийски и швейцарски експерти по въпроса. "Ние живеем в информационно време, децата получават информация през интернет, която сами си намират, това не е добре, би трябвало да получават информация в училище. Задължително трябва да има предмет гражданско образование от I до XII клас. Гражданското образование има различни компоненти. Един гражданин, поданик на тази държава трябва да знае какво означава премиер, какво е ляво и дясно, да знае кой е адвокатът, какво се прави на гишето в банката", посочи министърът.

Според него това са теми, които не могат да се изучават в икономическите науки, по история или по география. Трябва да има нови учебни програми, които да съответстват на новия закон, след това трябва да се напишат новите учебници.

Проф. Танев изтъкна, че има много учебникарски лобита, които пишат всъщност учебниците. "В момента се прави реформа, в момента се водят сериозни дебати по нов закон. Вършим работата си. Свикал съм консилиум от 7 министри, с които да обсъдим възможностите за професионално образование", каза той. Министърът се закани още днес да разпореди на регионалните инспекторати да му докладват в кои от 2400 училища има само един компютър.

Той коментира отново и темата с университетите за възрастни. Според министъра е нужно да мине време и да узрее тази идея. "Това не е университет от вида на СУ. Това е място, където може да се извършва преквалификация, може да се извършват експерименти с възрастни - психолози да изследват третата възраст, историци да изследват националната памет. Тези от пенсионерите, които пожелаят, биха могли да ползват този университет. Този университет е в помощ на възрастните. Това е една идея, не съм тръгнал да го правя в момента. Този университет за третата възраст изобщо не ми е приоритет. Държавна пара за него няма да отиде", отсече проф. Танев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg