Оборотът на автомобилния сектор в България е 1 млрд. евро

В страната ни има около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти

Оборотът на автомобилния сектор в България е 1 млрд. евро
2393 ~ 2 мин. четене
Производственият сектор в България, свързан с автомобилната индустрия, произвежда продукция на стойност 1 млрд. евро годишно. Тези данни изнесе зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на нов Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ – София. Той изтъкна, че секторът се разраства с всяка изминала година с устойчиви темпове, а брутната му добавена стойност е нараснала 4 пъти пред последните 10 години.

„Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и в него ще расте нуждата от повече, добре подготвени кадри“, каза Александър Манолев. По думите му това се осъзнава от частния сектор и подобни проекти са доказателство, че когато институциите, бизнеса и образованието обединят усилия, добрите резултати не закъсняват. „Без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите, е невъзможно да имаме устойчив ръст на икономиката ни“, подчерта икономическият зам.-министър.

Той добавя, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател като една от стъпките за насърчаване на дуалното обучение. Той пожела на учениците на професионалната гимназия да изберат да се реализират в едно от десетките предприятия в автомобилния сектор, които развиват дейност в страната и изрази надежда, че няма да е далеч времето в България да заработи и първия завод за производство на цели автомобили.

В страната ни към момента има един завод за асемблиране на автомобили, и около 120 предприятия за производство на автомобилни компоненти като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето. Те създават заетост на 23.4 хил. души. Характерно за сектора е неговата експортна ориентация, като водещи пазари на автомобилния бранш са Германия, Турция, Румъния, Франция и др.

Новооткритият учебен център е първи по рода си, даващ възможност за изучаване устройството на електромобили и хибриди, както и за диагностика на всички видове автомобили на съвременно технологично ниво. Акцентът в обучението е поставен върху все по-широкото навлизане на електрическите превозни средства в съвременния живот, както и  повишаване на екологичните показатели на двигателите с вътрешно горене в съответствие с европейските стандарти за вредни емисии. Той е оборудван със съдействието на водещи компании от автомобилната промишленост като включва високоволтов тренировъчен симулатор, работещ като реално BMW i 3, с един хибриден и един конвенционален автомобил BMW с бензинов двигател, с един лек автомобил Ауди А4 със специализиран диагностичен уред, с 3D стенд за регулиране на геометрията и др.
Коментари: 0