Обсъдиха извънредно пенсионната система

В срещата взеха участие представители на социалните партньори, работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерството на труда и социалната политка

Обсъдиха извънредно пенсионната система
132 ~ 2 мин. четене

"Направихме първа експертна среща, на която да потърсим и обсъдим варианти на дългосрочни решения за пенсионната система". Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин след извънредна среща в социалното министерство на правителството, синдикатите и работодателите.

Калфин подчерта, че в срещата са взели участие представители на социалните партньори, на работодателите и синдикатите, експерти от НОИ и Министерството на труда и социалната политка. „Уточнихме се, че тази работна група ще предлага дългосрочни решения, които ще доведат до две неща в пенсионната система – адекватност и стабилност“, заяви вицепремиерът.

По думите му работната група ще предложи мерки, които ще са на два етапа. „Първият етап ще е в рамките на тази бюджетна процедура. Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, което работим и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решенията. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие“, обясни Калфин.

„В експертната работа ще се опрем на документа, който е изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, който беше създаден от служебния кабинет. Христосков ми предаде един вариант, като основа на работата ни, допълнително и други материали ще са част от работата ни“, уточни той.

Калфин заяви, че ще се спрат на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на системата. „Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични“, категоричен е вицепремиерът.

„Надявам се това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения. Надявам се в началото на другата година да приключим с отлагана тема от години-как да имаме по-добри и по-високи пенсии и как да бъде стабилна и предвидима тази система“, заяви Ивайло Калфин. На срещата днес не са били обсъждани конкретните параметри на бюджета.

Подкрепи Economic.bg