НС обсъжда промени в Кодекса на труда

Депутатите ще гласуват отпадането на графиците за отпуски и еднодневните договори

НС обсъжда промени в Кодекса на труда
Депутатите от Народното събрание ще обсъдят днес на второ четене промени в Кодекса на труда. Те ще решат дали да отпадне задължението работодателят да изготвя предварителни графици за отпуските, а в частния сектор неползваните отпуски да не изгарят. 

За момента предложението на депутата от БСП Петър Кънев за отпуските не е подкрепено на първо четене в пленарна зала, а след това и в социалната комисия.

Задължителните графици за отпуски бяха въведени по време на предишния мандат на ГЕРБ заради натрупаните неизползвани отпуски в държавната администрация, които държавата трябваше да плати при съкращения.

Новото предложение на социалната комисия е връщане на старото правило в частния сектор, според което неизползваните отпуски се натрупват. В държавния сектор се предвижда да се запази сега действащата разпоредба отпуските да изгарят, ако не се използват две години.

Ще бъдат обсъдени и промени, свързани с въвеждането на еднодневни трудови договори, които ще позволят на земеделските стопани да наемат сезонни работници за толкова дни, колкото са им нужни за прибирането на реколтата.

Въвеждането на гъвкаво работно време също е сред точките, които ще бъдат разгледани в пленарна зала. Така работниците ще имат възможност да отработят часовете, в които са отсъствали по лични причини в рамките на седмица.

Депутатите ще решат дали да се възстанови действащата от 2012 г. възможност работодателят да прекратява с предизвестие трудово правоотношение с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Коментари: 0