Общините отново могат да кандидатстват за безплатна Wi-Fi мрежа

Ще бъдат раздадени 1 780 ваучера, всеки на стойност 15 000 евро

Общините отново могат да кандидатстват за безплатна Wi-Fi мрежа

Снимка: Pexels

Европейската комисия отново кани общините да се включат в програмата WiFi4EU за изграждане на безжични публични интернет мрежи. Прозорецът за подаване на заявления за участие се отваря на 19 септември в 14:00 часа, а крайният срок за кандидатстване е 20 септември в 18:00 часа българско време.

Инициативата WiFi 4EU предоставя ваучери за изграждането на безжични мрежи на обществени места, в това число кметства, обществени библиотеки, музеи, паркове, площади.

Общините ще могат да кандидатстват за 1 780 ваучера, всеки на стойност 15 000 евро.

Това е третата покана от общо четири в рамките на WiFi4EU до края на 2020 г. Първите две покани  се радваха на огромен интерес, като над 23 000 общини се регистрираха и бяха раздадени 6 200 ваучера (вижте карта с общините, които вече са се възползвали от схемата).

Схемата е на обща стойност 120 млн. евро и се провежда чрез поредица от покани, обхващайки всички 28 държави-членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия. Веднъж щом се регистрират на специалния портал WiFi4EU Portal, общините ще могат да кандидатстват за ваучер само с едно кликване. Комисията избира получателите по метода „първи дошъл, първи обслужен“, като гарантира географски баланс.
Коментари: 0