Очертаващият се остър недостиг на кадри става приоритет за властта

Още не е ясно кога ще влязат в сила задължителните квоти за наемане на хора с увреждания, стана ясно от обобщението на социалното министерство за годината

Очертаващият се остър недостиг на кадри става приоритет за властта

Снимка: Economic.bg/ Цветан Петров

Автор: Цветан Петров
Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за 2019 г. поставя акцент върху хората с увреждания, тъй като през 2018 г. те попаднаха най-много във фокуса на правителствената социална политика. През новата година обаче усилията на ведомството ще бъдат съсредоточени върху пазара на труда, тъй като на него се очертава остър недостиг на работна ръка, който трудно ще бъде преодолян.

Според социалния министър Бисер Петков и двамата му заместници Зорница Русинова и Лазар Лазаров, които днес представиха какво е направило МТСП през 2018 г. и какви ще са целите му през 2019 г., за преодоляване на кадровата криза в страната ни ще бъдат използвани както програми за повишаване на квалификацията на хората и мотивацията им за работа, така и двустранни споразумения за трудова миграция с различни държави. До момента такива спогодби са сключени с Армения и Молдова, преговори се водят с Украйна, Беларус и Грузия.

По отношение приетите задължителни квоти колко хора с увреждания трябва да наеме всяка компания според броя на щатните ѝ служители, Петков обясни, че фирмите засега нямат повод за притеснение дали ще успеят да изпълнят своето задължение. Причината е, че въпросните квоти ще започнат да действат, едва когато бъдат разписани какви мерки, алтернативни на наемането на хора с увреждания или плащане на компенсаторна вноска в специален фонд „Заетост на хората с увреждания”, могат да предприемат фирмите, за да изпълнят дълга си пред хората с увреждания.

Петков обобщи, че през тази година в социалната сфера са приети два важни закона – за хората с увреждания и за предприятията на социалната и солидарна икономика. Той подчерта, че ресорното му министерство е участвало и в последните поправки на Закона за личната помощ, по който ще бъдат предоставени 70.5 млн. лв. за асистенти на възрастните хора.

През 2019 г. сред приоритетите на социалното министерство ще са създаването на необходимата подзаконова рамка, за да заработят напълно приетите през приключващата година закони, както и съставянето и приемането на закон за детето и семейството. Освен това ще бъдат обсъдени нови мерки за подпомагане на хората с ниски доходи, включително специална помощ за плащането на сметките за вода, по подобие на помощта за отопление.
Коментари: 0