Оградата с Турция вече гони цената на магистрала

МВР и областните управители мълчат за цената и сроковете за строеж

Оградата с Турция вече гони цената на магистрала

Цената на километър от оградата с Турция вече гони тази на километър нова магистрала. Вчера правителството даде още 6.2 млн. лв. за дострояването на съоръжението, с което цената му достигна 106.2 млн. лв. С тази пари би трябвало да бъдат завършени 132 км ограда и да се изградят горски пътища, но досега не е ясно колко е построено.

Последните данни на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас, които бяха дадени пред парламентарната вътрешна комисия, са, че са изградени само 53 км. Там е и най-пресеченият терен и най-трудно се работи. Други 80.6 км трябва да бъдат завършени до юли. За сравнение най-евтината оферта за лот 2 на магистрала Марица беше 1.8 млн. лв.

От 12 март 2015 г., когато беше взето решението за започване на строежа на оградата, редовно се отпускат пари за нея. Първоначално бяха дадени 65 млн. лв., които обаче не достигнаха. През март т. г. бяха отпуснати още 35 млн. лв., но явно отново не са били достатъчни. Вчерашното решение за 6.2 млн. е било взето от правителството неприсъствено.

Единствените аргументи, които са посочили от кабинета, са, че съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница и цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна.

Данните на МВР обаче показват друго. През последните месеци се наблюдава постоянно намаляване на мигрантите на входа на българската граница с Турция и Гърция. През януари са били 712, през февруари 444, а за първата половина на април 259 души, пише в. „Сега“.

Все още не е ясно колко ще струва цялата ограда и колко е завършено. Обещаното изслушване от вътрешната комисия на областните управители и на МВР, в което да кажат окончателната цена на оградата, така и не се състоя. То беше удобно забравено от парламентарната вътрешна комисия, която иначе се възмущаваше, че управителите и МВР нямат информация.

Трябва да показваме, че сме отговорни. Изпитвам неудобство в момента от информацията, която поднасяте, обърна се тогава председателят на комисията Цветан Цветанов към зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев. Идвате тука като на разговор, ядоса се и Красимир Янков от БСП.

Коментари: 0