Окончателната присъда за КТБ се очаква в сряда

Гарантираните депозити ще могат да се изплатят до края на месеца, смятат експерти

Окончателната присъда за КТБ се очаква в сряда

Снимка: Стоян Йотов

160 ~ 2 мин. четене

Окончателната присъда за банковата група на КТБ се очаква в сряда, когато БНБ трябва да обяви отнемането на лицензите на двете банки. На фона на това се появява поредната група инвеститори с поредно писмо за спасяване на КТБ и заявка да инвестират 5,2 милиарда лева. Това заявиха експерти пред Нова ТВ. 

"Нищо не може да се направи да се ускори този процес. Ще бъде извършено прехвърлянето на сметките от банката с отнет лиценз, най-вероятно в повече от една”, коментира финансистът Емил Хърсев.

"Няма никакъв проблем. Вижда се, че трябва да получиш влог и съответно можеш или да си ги оставиш на влог или да си ги изтеглиш на каса”, поясни икономистът Валери Димитров. По думите му всичко ще стане ясно във вторник или сряда, когато има заседание на УС на БНБ. Димитров допълни още, че до края на ноември гарантираните депозити ще мигат да се изплатят.Ю

Експертите смятат, че гарантираните депозити ще могат да се изплатят до края на месеца. "Ако денят хикс се окаже петък, то на 20-ти от ФГВ трябва да обявят през кои банки и откога ще плащат, а датата не може да е по-късна от 27 ноември", допълват финансистите.

От фонда вече са говорили с две международни банки за да им дадат на заем 800 млн. лв. Зад договорът обаче като гарант трябва да застане държавата. Междувременно се появи и ново писмо от Оманския фонд, но този път написано на български  и без изискване страната ни да влага пари.

В писмото е записано, че предложението ще съдържа формула за повишаване на капитала в рамките до 5,2 млрд. лв. В момента текат преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа.

На документа има печат с входящ номер от БНБ, а от министерството на финансите потвърдиха, че такъв документ е постъпил и при тях. Поредните спасители се представят като "група инвеститори", а писмото е подписано от Никола Сукманджиев.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg