\"Окото на Лондон\" се въртя в обратна посока за първи път

Така беше отбелязана смяната на лятното и зимното часово време

\

Снимка: Pixabay

От почти 20 години Окото на Лондон (London Eye) се върти, за да предложи на туристите спиращи дъха гледки към британската столица. Но за един час в петък сутринта туристите успяха да видят голямото колело в различна светлина, тъй като популярната забележителност се завъртя в обратна посока за първи път от отварянето й.

Необичайното събитие, което продължи един час, беше в чест на една от последните сутрини по британското лятно часово време. Тъй като Обединеното кралство ще премине към зимното часово време, часовниците ще се върнат с един час в ранните часове на неделя, връщайки Обединеното кралство към време по Гринуич (GMT) и предоставяйки на жителите допълнителен час за спане, разказва CNN.

"Тази година искахме да отбележим края на британското лятно часово време с невиждано досега преживяване, завъртайки Окото на Лондон в обратна посока, за да покажем емблематичния изглед от нова гледна точка", каза Съни Джахал, генерален мениджър на Окото на Лондон, в съобщение за пресата.

Замислено като временна атракция за празнуване на новото хилядолетие и първоначално планирано да остане отворено в продължение на пет години, London Eye е една от най-популярните туристически атракции в града.

Издигайки се на височина 135 метра над река Темза, всяко 30-минутно въртене предоставя непрекъснато променящи се 360-градусови гледки, простиращи се по дължината и широчината на Лондон (и извън него, ако времето е хубаво).

Забележителността, която твърди, че е най-високото конзолно колело за наблюдение в света, има 32 напълно затворени кабинки - по една за всеки район на Голям Лондон - които се движат с 0,6 мили в час. Всяка кабинка побира до 25 души, но има достатъчно място, за да се разхождате и да разглеждате от всички страни. 
Коментари: 0