ООН: 83% ръст на имигрантите в Европа

От началото на годината през Средиземно море са дошли 137 хил. души

ООН: 83% ръст на имигрантите в Европа
От началото на годината рекорден брой имигранти са дошли в Европа през Средиземно море - 137 хил. души, което е 83% ръст в сравнение с регистрираните имигранти през първата половина на 2014 г., сочат данни на Върховния комисариат на ООН.

Броят на загиналите по време на опасното пътуване от бреговете на Африка или Близкия Изток към Европа е рекорден - 1867 човека за първите шест месеца на годината. 

По думите на комисаря на ООН за бежанците Антониу Гутериш, повечето от бегълците не са подтиквани от икономически мотиви, а бягат от конфликти и граждански войни.

Според данните една трета от бежанците идват от Сирия. Другите две държави с най-голям процент бежанци са от Афганистан и Еритрея - по 12%. Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан също попадат в списъка на страните, от които има голям приток на хора.

ООН подкрепя решението на ЕС да разпредели 40 хил. еритрейски и сирийски кандидати за убежище, които към момента отправени в Гърция и Италия. Докладът обаче подчертава нуждата от допълнителни мерки. 
Коментари: 0