България се подготвя за еврозоната

Новосъздаден съвет ще определи датата за приемане на единната валута

България се подготвя за еврозоната

Снимка: БГНЕС

Създаден бе Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, с  председател Владислав Горанов, министър на финансите, който е и национален координатор за подготовката на страната за въвеждане на единната валута. Това съобщи правителствената пресслужба днес след заседанието на Министерски съвет.

Съветът ще разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, както и  предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, ще организира и координира практическата подготовка и работата на експертните групи.

Членовете на новосъздадения съвет са заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други.

Съветът ще бъде подпомаган от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство в еврозоната.

Коментари: 0