ООН: Пожарите в Северното полукълбо ще повлияят дългосрочно на климата

Много от тях избухват на необичайни места като Скандинавския полуостров

ООН: Пожарите в Северното полукълбо ще повлияят дългосрочно на климата

Снимка: Pixabay

Опустошителните пожари, засегнали редица райони на Северното полукълбо на Земята през последните няколко седмици, ще повлияят дългосрочно на околната среда, екосистемите, здравето на хората и климата. Това сочат анализите на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН, предава ТАСС.

Говорителка на организацията обясни, че негативните последици произтичат от попадналия  в атмосферата въглероден диоксид, който доказано засилва глобалното затопляне. Частиците от дим, падащи върху снега и леда, ще увеличат поглъщането на слънчева топлина, което ускорява затоплянето на Арктика – регион, в който повишаването на температурите върви с по-бързи темпове.

Освен това пожарите засилват риска от топене на вечните ледове. Това, от своя страна, може да доведе до освобождаване на метан, който също се причислява към парниковите газове и спомага за повишаването на глобалните температури.

Особеното при бушуващите в момента пожари е това, че редица от тях избухват на необичайни за подобни явления места като Скандинавския полуостров. В наши дни горите в северната тайга горят с честота, невиждана от 10 хилядолетия, коментира говорителката на СМО, припомняйки, че от 70-те години на миналия век са нараснали честотата и мащабите на пожарите и в Южна Европа.

Тази седмица станахме свидетели и на опустошителните пожари в съседна Гърция, които отнеха живота на близо 80 души. 
Коментари: 0