ООН предупреждава за хуманитарна криза в Афганистан

С изтеглянето на САЩ, населението може да остане без достъп до храна, вода, образование и здравеопазване

ООН предупреждава за хуманитарна криза в Афганистан

Снимка: БТА

332 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Превзетият от талибаните Афганистан

Хуманитарната криза в Афганистан няма да приключи с евакуирането на чуждестранните граждани или с изтеглянето на САЩ от страната, предупреждава ООН. Трагедията в Афганистан ще бъде по-малко видима, след като въздушните превози приключат, но кризата „все още ще бъде ежедневна реалност за милиони афганистанци“, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, съобщава CNBC. По думите му хуманитарната криза тепърва започва в страната.

Евакуацията на САЩ приключи. Президентът Джо Байдън заяви, че над 120 000 души, включително американски граждани и афганистански съюзници, са били евакуирани за 17 дни.

Според ООН обаче в Афганистан остават около 39 млн. души, които ще се нуждаят от помощ. След като талибаните превзеха и Кабул, гражданите съобщават за насилие и агресия.

Изабел Мусард Карлсен, ръководител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Афганистан, заяви, че половината от населението на страната се нуждае от подкрепа. Много деца гладуват и остават недохранени. Населението е „много уязвимо“ и няма достъп до храна, вода, образование и здравеопазване, коментира тя.

„Очертава се хуманитарна катастрофа.“

Световната здравна организация обяви в понеделник, че 12.5 тона лекарства и медицински консумативи са доставени в Афганистан. Медицинските комплекти покриват основните нужди на повече от 200 хил. души.

Сушата в Афганистан също застрашава поминъка на над 7 млн. души в страната, които разчитат на селско стопанство, се казва в изявление на ООН. Организацията планира финансова помощ на стойност 1.3 млрд. долара, но до момента са осигурени 40% от сумата. Още около 800 млн. долара трябва да бъдат събрани.

Подкрепи Economic.bg