ООН: Северна Корея не е спряла изпълнението на ядрената си програма

Страната продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, се посочва в нов доклад

ООН: Северна Корея не е спряла изпълнението на ядрената си програма

Снимка: БТА

940 ~ 1 мин. четене
Северна Корея продължава изпълнението на ядрената и ракетната си програма, за да стане неуязвима от евентуални военни удари. Това гласи поверителен доклад на ООН за санкциите, цитиран от Ройтерс. 

Докладът е внесен преди очакваната по-късно този месец среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Документът е изготвен за Комитета по санкциите към Съвета за сигурност. 

"Пхенян използва цивилни съоръжения, включително летища, за сглобяване и използване на балистични ракети с цел да предотврати поразяващи удари срещу малък брой идентифицирани обекти за производство и сглобяване на ракети и ядрени оръжия", се казва в доклада. Инспекторите са намерили доказателства за "трайна тенденция от страна на КНДР да разпръсва обектите за сглобяване, складиране и изпитания".

Северна Корея продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност с трансфери от кораб на кораб на петролни продукти и въглища, което прави санкциите на ООН неефективни, констатират инспекторите. 

Комунистическата страна е обвинена още, че нарушава оръжейното ембарго на ООН и се опитва да продава широка гама военна техника на въоръжени групи и правителства в Близкия Изток и Африка, както и леки оръжия на Либия, Судан и бунтовниците хуси в Йемен.

Според инспекторите на ООН Северна Корея заобикаля финансовите санкции, като използва кибератаки за трансфери на пари и криптовалути. Разследва се и появата на нова лимузина "Ролс-Ройс Фантом" в страната, въпреки, че КНДР има забрана да внася луксозни стоки, отбелязва Ройтерс. 
Подкрепи Economic.bg