Опасенията за търговска война между САЩ и Европа тежат на пазарите

Спекулациите относно търговските преговори между САЩ и Канада отново бяха водеща тема

Опасенията за търговска война между САЩ и Европа тежат на пазарите

Снимка: БТА

468 ~ 3 мин. четене
През изминалия ден американските фондови пазари останаха затворени, поради честването на Деня на труда. Въпреки това спекулациите относно търговските преговори между САЩ и Канада отново бяха водеща тема сред инвеститорите с оглед изказване на президента Тръмп в социалните мрежи, че няма политическа необходимост Канада да бъде включена в новата спогодба и сделка ще има само при подобрени параметри за САЩ. Очаква се представители на двете страни да възобновят преговорите на 5 септември.

Европейските пазари приключиха търговията със смесени резултати, след като опасенията от търговска война със САЩ отново натежаха на основните индекси. Немският DAX изостана с 0.14%, а френският САС – с 0.12%. Автомобилният сектор отново беше най-силно засегнат, а акциите на VW и Porsche поевтиняха с по близо 2%. На борсата в Лондон преобладаваха позитивни корпоративни новини, в резултат на което FTSE100 успя да запише ръст от 0.97%.

Акценти днес

Доклад за нивото на инфлация – Великобритания

В 15:15 часа българско време ще се проведе изслушването на гуверньора на Централната банка на Англия Марк Карни и членове на отдела за монетарна политика на банката пред Държавния парламентарен комитет относно нивото на инфлация и икономическите изгледи в страната. Събитието ще бъде следено с интерес от инвеститорите с оглед дискусиите около възможните сценарии за Brexit и съпътстващите го икономически последствия за Великобритания. Може да се очаква засилена волатилност при валутните двойки, включващи британски паунд.
     
Инструмент на фокус - Tesla Inc.

Волатилността и компрометиращите новини, характеризиращи търговията с акцията на Tesla през последните седмици, може да бъдат използвани за реализиране на краткосрочни печалби. На седмична база виждаме възходяща тренд линия, която подкрепя цената в по-дълги периоди на разпродажби, но също така впечатление прави и ниво от $275, което на три пъти оказва влияние при търговията. Ако психологическата граница от $300 бъде пробита, смятаме че именно това ниво ще бъде удачно за вход в дълга позиция с цел бързо възстановяване на позиции и достигане до $350 за акция.

GBP/USD

Въпреки положителните новини около споразумението за Brexit и силното поскъпване на британския паунд, на дневна графика може да видим, че валутната двойка GBP/USD все още се намира в границите на низходящ трендови канал. Неуспешният пробив на ниво 1.30 и съпротивата на 50-дневната ЕМА доведоха до значителни разпродажби, които смятаме че ще продължат и в краткосрочен план. При продажба първата цел ще бъде достигане на границата от 1.2750, след което е възможно формирането на двойно дъно около цена 1.2650.

XAU/USD

Отскачането на златото от близо 20-месечното дъно при цена от $1 160 за тройунция бързо загуби импулса си, като може да видим, че ценният метал изпитва затруднения да премине ниво от $1 208, което съответства на 23.6% от корекцията на Фибоначи. Пробив над $1 210 за тройунция ще бъде приет като бичи сигнал и е възможно да доведе до значително поскъпване, но нов неуспешен тест вероятно ще окаже нов натиск върху цената и опит за формиране на двойно дъно.

Nikkei

Японският индекс за пореден път срещна съпротивата на психологическата граница от 23 000 пункта, което ни кара да смятаме, че това ниво трябва да се приема като сериозен фактор при търговия с Nikkei. Идентично на развитието след всеки неуспешен пробив, очакваме цената да се насочи към възходящата тренд линия, която ограничава пониженията. При образуването на силен мечи бар продажба на индекса ще бъде оправдана, като печалбите е желателно да се приберат малко над ниво от 22 000 пункта.
Подкрепи Economic.bg