Опасно ниски температури в 16 области

Обявен е жълт код, в Кнежа измериха -21,5 градуса

Опасно ниски температури в 16 области

Снимка: Стоян Йотов

3662 ~ 2 мин. четене

Опасно ниски температури се очакват днес Жълт код е обявен в 16 области на Западна и Северна България - Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска области.

Там ще бъде студено с минимални температури между минус 15 и минус 10 градуса и отрицателни максимални температури.

В сряда над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. По поречието на Дунав ще се образува ниска слоеста облачност, на места там и видимостта ще е намалена. По-съществени увеличения на облачността ще има и над крайните южни райони, но валежи не се очакват, съобщиха от НИМХ при БАХ.

Ще е почти тихо, около пладне в източните райони ще се появи слаб южен вятър.

Минималните температури ще са от минус 18-19 градуса на места в Дунавската равнина, до минус 3 - 4 градуса в крайните югоизточни райони и по морския бряг. Дневните температури ще са в широки граници - от минус 10 градуса в районите с трайна ниска облачност в близост до река Дунав, до 3-4 градуса в югоизточните райони.

Тази сутрин в Кнежа термометрите показваха минус 21,5 градуса по Целзий.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Увеличение на облачността ще има над Родопите и Пирин, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър и с него температурите ще са повишат. Максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2 градуса, на 2000 метра около минус 8 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб южен вятър. Ще се затопли, максималните температури ще са от 3 до 5 градуса.

Подкрепи Economic.bg