Орбан: ЕС дава €3 млрд. на Турция, а няма €160 млн. за България

Унгарският премиер бил готов да помогне на страната ни по всякакъв начин

Орбан: ЕС дава €3 млрд. на Турция, а няма €160 млн. за България

„Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС”. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, който заедно с премиера Бойко Борисов огледаха с военни хеликоптери оградата на българо-турската граница при Лесово.

Унгарският премиер обясни, че на 16 септември ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС в Братислава, като основната темата ще е за изход от мигрантската криза. "Аз съм готов да окажа всякакъв вид помощ на България. В Братислава Борисов може да разчита на нас", увери той.


От своя страна българският премиер коментира, че досега като истинска шенгенска граница на Европа България се е оправяла сама.

"Само че тази година дойдоха две големи плащания – 1.2 милиарда за американските централи и сега днес ще се вземе решение за 1.3 милиарда за руските централи. Няма кой бюджет да издържи на тези пари", каза премиерът.

Борисов посочва, че външните граници на Европа са общи и всички държави имат интерес проблемът да бъде решен. "Няма как една или втора или трета държава да бъдат потърпевши. Това не може да се случи и се надявам много ясно да прозвучи, че това няма да се случи", допълва той.

В отговор на въпрос какво ще направи България, ако Турция пусне мигрантския поток, при положение, че Европа отхвърли отпадането на визовия режим за страната Борисов коментира, че хубаво или лошо споразумението с Турция работи и това е ясно на всички лидери в Европа. По думите му и турските власти са разбрали, че да се поставя ултиматум на най-мощната и богата икономика в света, какво е европейската, не е добре нито за една от страните.


И двамата премиери призоваха Гърция да спазва задълженията си като шенгенска държава, като посочиха, че на срещата в Братислава ще очакват отговори по този въпрос.

В отговор на въпрос относно процедурата по избор на генерален секретар на ООН Виктор Орбан отбеляза историческата възможност за страните от Централна и Източна Европа да излъчат кандидат.

"България има много жени, които са уважавани в света и са талантливи. Кого ще излъчи страната обаче, е нейно суверенно решение. Моля се да не проиграем шанса си – ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем възможността на други, а да я запазим за страните от този регион. Уважаваме комисаря Георгиева, делегиран от България, тя извоюва голямо уважение за себе си и за България, с радост бихме я подкрепили. Но кого ще излъчи България, е въпрос на българското правителство. Възможността за Централна Европа е в ръцете на България", каза Орбан.

Снощи в Бургас Борисов, Орбан и сръбският премиер Александър Вучич обсъдиха мигрантската криза на работна вечеря.

Заради ангажименти след приключването на тристранната среща министър-председателят на Сърбия отпътува.

Коментари: 0