„Европа не трябва да се превръща в единна държава“

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

„Европа не трябва да се превръща в единна държава“

„Европа никога не трябва да се превръща в единна държава, защото тя процъфтява именно благодарение на своето разнообразие”.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в традиционната си годишна реч за състоянието на Европейския съюз, предадоха световните медии.  

„Областите, в които не сме единни, са твърде много. А областите, в които работим съвместно, са твърде малко“, подчерта Юнкер пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург. Но интеграцията не може да бъде извършена чрез принуда.

ЕС не е в най-добрата си форма и има какво още да се желае в това отношение, отбеляза люксембургският политик. Обединена Европа е изправена пред „екзистенциална заплаха“ в новите реалности. Тя трябва да си върне уважението към нациите, да слуша гражданите си и да стане по-социална.

ЕС е в криза и води „битка за оцеляване“ срещу национализма. „Европа никога няма да тръгне по пътя на национализма и популизма. Въпреки кризата, ЕС е длъжен да запази своето единство и многообразие“, подчерта Юнкер, допълвайки, че обществото трябва да „осъзнае това и да защити себе си от популизма“.

„Ние не разрушаваме, ние градим. Искаме по-добра Европа“, категоричен бе председателят на ЕК.

По думите му бъдещето на ЕС „не е изложено на риск“ от британското решение за напускане. „Уважаваме и в същото време съжаляваме за решението на Обединеното Кралство, но ЕС като такъв не е изложен на риск“, заяви Юнкер пред парламента в Страсбург.

Председателят на ЕК обяви създаването на специална работна група, свързана с излизането на Великобритания от ЕС. „Новата работна група ще бъде съставена от най-добрите и ярките в Комисията“, заяви Юнкер. 

Той информира, че вече е назначен германския заместник на главния преговарящ на ЕК Мишел Барние. Според Юнкер Великобритания не трябва да получава достъп до общия пазар след Brexit. 

Коментари: 0