Още две щатски компании с интерес към газа в Черно море

Hunt Oil и Noble Energy може да участват в търговете за сондажи в блоковете "Силистар" и "Терес"

Още две щатски компании с интерес към газа в Черно море
4901 ~ 4 мин. четене

Още 2 водещи газови и петролни американски компании са заявили интереса си към обявените наскоро търгове за проучване и добив на нефт и газ в блоковете "Силистар" И "Терес" в Черно море. Това съобщават от пресцентъра на партия ГЕРБ.

Едната от тях е Hunt Oil - първата частна газова и нефтена компания в Тексас. Компанията има няколко сондажа в Румъния, където разполага с офис и специалисти геолози, които са запознати с възможностите и спецификата на черноморския басейн и най-вероятно ще се участват в конкурсите за „Терес“ и „Силистар“. Това съобщи директорът по международните проекти в Hunt Oil Джеймс Травис по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар­трансгаз” Делян Димитров в Хюстън (Тексас, САЩ) - на снимката горе.

Българската делегация запозна представителя на Hunt Oil с параметрите на двата блока „Терес“ и „Силистар“, както и с процедурата за участие в конкурса и с възможностите за издаване на разрешително за търсене и проучване на газ и нефт в Черно море. Джеймс Травис подчерта, че от Hunt Oil следят сроковете по процедурата, но преди всичко са удовлетворени от това, че са заложени изисквания компаниите да имат богат опит в дълбоководното сондиране, защото на много места в света конкурсите се печелели от малки компании с минимален опит. 

„Обмисляме участие в конкурсите, защото сме удовлетворени, че критериите за оценка на офертите са 100% обективни и проверими, тъй като се базират единствено на количествени показатели от офертите. Това гарантира голяма прозрачност на тръжната процедура и обективната оценка на офертите на всички участници“, коментира още директорът по международните проекти в Hunt Oil. Джеймс Травис подчерта също, че от компанията са се запознали с българското законодателство и смятат, че то предоставя добри възможности пред международните компании. Развитата газопреносна инфраструктура на страната също би била в помощ на компаниите във фазата на добив на газ от Черно море, смятат още от Hunt Oil.

Американската Hunt Oil работи от 80 г. Компанията е добивала газ и нефт в Бенин, Австралия, ОАЕ, Канада, САЩ, Колумбия, Мексико, Чили, Оман, Перу и други.

Другата компания е Noble Energy, която е открила и оперира най-голямото дълбоководно находище на газ в света в Средиземно море, проявява интерес да разшири дейността си с проучвания в Черно море. За интереса на компанията съобщи регионалният мениджър по проучванията за Европа, Азия, Австралия и Южна Америка в Noble Energy Тифани Хопкинс на среща с българските представители в новоизградената централа на американската компания в Хюстън (Тексас, САЩ).

Поради интереса от разширяване на дейността си в региона, от Noble Energy следят с интерес процедурите по обявяването на конкурса за разрешителни за търсене и проучване на газ и нефт в българските блокове „Терес“ и „Силистар“. Тифани Хопкинс подчерта, че намират процедурите и документацията по конкурсите за ясни и изключително облекчени и опростени от гледна точка на компаниите. 

„Това прави България привлекателно място за развитие на проекти от газовия и нефтения сектор. Като фирма, оперираща в европейски територии, ние познаваме европейското законодателство и за нас няма да е проблем да участваме в конкурсите за „Терес“ и „Силистар“, като част от Европейския съюз. Представянето на възможностите на блоковете, което правите в момента, е изключително важна, тъй като участието в тези конкурси при рекордно ниските цени на петрола е предизвикателство пред всяка компания“, коментира още регионалният мениджър на Noble Energy.

От американската компания се интересуваха от консумацията на газ в България и възможностите за транзит през газопреносната мрежа на страната. Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че се очаква нарастване на потреблението на газ както за бита, така и от бизнеса заради предстоящото присъединяване на повече домакинства към мрежата и осигуряването на достъп до газ на големи индустриални консуматори - като тези в региона на Пирдоп, Божурище и други. 

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пък подчерта, че Българи разполага със силно развита газова инфраструктура, а в момента страната ни изгражда интерконекторни газови връзки със съседните Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, след което капацитетът на системата ни за пренос на газ ще се увеличи многократно. Делян Димитров от „Булгартрансгаз“ представи пред Noble Energy техническите възможности на газопреносната мрежа и съответните такси за пренос.

Регионалният мениджър по проучванията за Европа, Азия, Австралия и Южна Америка в Noble Energy Тифани Хопкинс каза още, че според тях днес Черно море е много по-привлекателен район за проучване, отколкото преди десетина години, заради значителните открития в румънски териториални води и заради резултатите от проучвателните дейности в турската част на Черно море.

Noble Energy е американска компания, която проучва и добива газ и нефт в САЩ, Западна Африка, Средиземноморието. Компанията е проучила и открила и вече добива газ от най-голямото в света дълбоководно находище в Средиземно море между Кипър и Израел.

Преди дни делегацията се срещна и с представители на други американски компании, които заявиха интерес за участие в търга за проучване на блоковете "Силистар" и "Терес" - Anadarko и гигантът Exxon Mobil.

Подкрепи Economic.bg