Още един министър на Тереза Мей подаде оставка

Министърът за университетите и науката Сам Джийма не е съгласен със споразумението за Brexit

Още един министър на Тереза Мей подаде оставка

Снимка: БТА

Британският държавен министър за университетите и науката Сам Джийма подаде оставка заради несъгласие с плана на премиера Тереза Мей за Brexit, пише Reuters. Джийма е шестият министър от кабинета на Мей, който подава оставка заради споразумението за Brexit. Той заяви в Twitter, че няма да го подкрепи при гласуването му в парламента на 11 декември.

„Това споразумение не е в националните интереси на Великобритания“, написа Джийма. „Това означава, че Великобритания губи своя глас и право на вето“, добави той и заяви, че Мей не трябва да изключва възможността за втори референдум по членството на Великобритания в ЕС.

„Подкрепянето на това споразумение означава, че ще загубим контрола над националната си съдба“, заяви Джийма. „Изключването на Великобритания от навигационната сателитна програма „Галилео“ на ЕС, след като тя напусне съюза, е знак, че става дума за „Европа на първо място“, добави той.

„Да се мисли другояче, без значение дали сте за или против Brexit, е в най-добрия случай невероятно наивно“, заяви Джийма.

Вчера Мей призна, че след Brexit Великобритания повече няма да ползва проекта на ЕС „Галилео“ за отбрана или критично важна национална инфраструктура.
Коментари: 0