Още една страна забрани продажбата на “Фолксваген“

Страната наложи крупна глоба на германския автомобилен производител

Още една страна забрани продажбата на “Фолксваген“
512 ~ 1 мин. четене

Южна Корея забрани продажбата на 80 модела на „Фолксваген Груп“. Страната наложи крупна глоба на германския автомобилен производител заради обвинения в манипулиране на данните от тестовете на емисиите. Концернът трябва да плати 17,8 млрд. корейски вона (16 млн. долара).

През 2015 г. компанията отново бе санкционирана с 14 млрд. вона от Министерството на околната среда в Сеул, съобщи BBC. Тогава най-големият производител на автомобили в Европа призна, че е фалшифицирал данните за емисиите на дизеловите си модели и до момента е подложен на серия от глоби и забрани по целия свят.

Забраната за продажба, наложена от Южна Корея, засяга 32 вида коли, сред които и най-известните модели на компанията „Голф“ и „Джета“. Списъкът достига до 80 модела заради различните модификации и размери на двигателите. Мярката ще засегне също и модели на произвежданите от концерна „Ауди“ и „Бентли“. Това се случва след продължително разследване, което включи дори обиски в офисите на фирмата в Сеул.

Южнокорейското министерство на околната среда взе и сертификатите на 83 000 други автомобила. Общият брой на забраната надмина 200 000.

Обвиненията към „Фолксваген“ по света са заради инсталирането на софтуер, който да разпознава кога автомобилът е подложен на тест за емисиите и автоматично да задвижва колата на по-ниска мощност, за да покаже по-добри резултати.

Скандалът за манипулирането на данните за вредните емисии на автомобилите на "Фолксваген" започна в САЩ. Брандът бе забранен временно в Швейцария. 

Подкрепи Economic.bg