Турция изгуби $ 840 млн. заради липсата на руски туристи

Приходите от туризъм отчитат рекорден спад

Турция изгуби $ 840 млн. заради липсата на руски туристи
196 ~ 1 мин. четене

През първите шест месеца на 2016 г., Турция е изгубила 840 милиона долара заради резкия спад в туристическия поток от Русия, информира РИА "Новости", позовавайки се на данни от Асоциацията на туроператорите в Русия.

"От спада на руския туристически поток тази година с 87%, Турция е загубила $840 милиона. Общо за първата половина на годината страната е получила $9 милиарда в областта на туризма, а през първата половина на 2015 г. цифрата е 12,6 милиарда долара", се казва в изявление асоциацията.

Общият размер на приходите от туристическата индустрия в Турция за първото полугодие се срина с 28,6%, докато през второто тримесечие, дори с повече – 35,6% до $ 5 милиарда, което е абсолютен минимум от 1999 г. насам.

"Според анализаторите, този рязък спад в приходите се дължи на увеличаването на проблемите със сигурността и огромния спад на руските туристи. Според експерти, в края на тази година, загубите за туристическия бранш в Турция ще бъдат най-малко $ 5 милиарда, което ще отслаби до 0,5% от БВП на страната.

Подкрепи Economic.bg