Още инвеститори искат да участват в създаването на „синтетично месо”
Бил Гейтс и Ричард Брансън са сред инвеститорите в стартъпа за производство на иновативното месо

Още един голям играч се присъединява към Бил Гейтс, Ричард
Брансън и други бизнесмени, които вече инвестират в прохождаща технология за
производство на месо чрез самовъзпроизвеждащи се животински клетки.
Корпорацията Cargill
е най-новият инвеститор в стартъпа Memphis Meats, чиято цел е да разработва
иновативния начин за производство на месо на фона на нарастващото потребителско
търсене на протеин, който е по-малко зависим от фураж, земя и вода, пише Bloomberg.
Memphis Meats, която произвежда говеждо, пилешко и патешко месо директно от животински клетки без отглеждане и клане на добитък и домашни птици, досега е събрала 17 млн. долара от инвеститори. Етапът за набиране на средства беше ръководен от фирмата за управление на рисков капитал DFJ, която преди това е подкрепяла няколко стартъпа за търговия на дребно.
„Светът обича да яде месо и то е ядро на много от нашите
култури и традиции”, коментира в изявление Ума Валети, съосновател и главен
изпълнителен директор на Memphis Meats. „Начинът, по който стандартното месо се
произвежда днес, създава предизвикателства за околната среда, отношението към животните и човешкото здраве. Това са проблеми, които всеки иска да реши”,
добавя той.
Милиардерът Ричард Брансън, който e основател на конгломерата Virgin Group, също е сред инвеститорите в Memphis Meats. „Развълнуван съм, че съм инвестирал в Memphis Meats”, коментира той и добавя: „Вярвам, че след 30 години вече няма да е необходимо да убиваме животни и че всичкото месо ще бъде чисто и растително, ще има същия вкус и ще бъде много по-здравословно за всички”.