Основателят на WhatsApp с призив: Изтрийте Facebook

Вече месеци наред Facebook е под обстрел заради съмнителни практики по отношение на личните данни

Основателят на WhatsApp с призив: Изтрийте Facebook
Съоснователят на мобилното чат приложение WhatsApp Брайън Актън, който през 2014 г. продаде компанията си на Facebook за 19 млрд. долара, сега призовава потребителите да спрат да използват услугата и да „изтрият социалната мрежа“.

Движението „Delete Facebook“ се разраства покрай скандала, в който платформата бе замесена през последните дни. Става дума за разкритието, че анализаторската фирма Cambridge Analytica, наета от Доналд Тръмп в предизборната му кампания, е събрала неправомерно данните на 50 млн. потребители на най-голямата социална мрежа.

Що се отнася до Актън, той напусна Facebook миналия септември. Неотдавна обяви инвестиция от 50 млн. долара в чат услугата Signal и се присъедини към фондацията на компанията.

Вече месеци наред Facebook е под обстрел от страна на обществото и политици в САЩ и Великобритания заради съмнителни практики, поставящи под въпрос неприкосновеността на потребителските данни. Всичко това ескалира в последните дни след разкритието около Cambridge Analytica.

В резултат компанията загуби около 50 млрд. долара от пазарната си стойност само през тази седмица.

Актън е само едно от имената в технологичния свят, който призовава за скъсване с Facebook. Във вторник Роджър Макнами, инвеститор в компанията и някогашен наставник на Марк Зукърбърг, заяви, че социалната мрежа е изправена пред криза на общественото доверие, което „ще унищожи компанията“.
Коментари: 0