Основателят на Xiaomi получи бонус, почти колкото печалбата на компанията

Основателят на Xiaomi получи бонус, почти колкото печалбата на компанията

Лей Джун (в средата)

Снимка: Twitter профил

3008 ~ 2 мин. четене
Основателят на Xiaomi получи „награда“ на стойност над 735 млн. паунда от китайския технологичен производител на смартфони, предава BBC. Плащането е потвърдено в годишния доклад на дружеството за 2018 г. 

По-рано компанията заяви, че възнамерява да даде базиран на акции бонус на Лей Джун като признание за осемте му години „преданост“ към Xiaomi. 

На свой ред Лей обеща да дари сумата за „благотворителни цели“, след приспадането на данъците. 

Включените 636.6 млн. акции струваха 7.54 млрд. хонконгски долара (962 млн. дорлара/735.6 млн. паунда) въз основа на цената им при затварянето на борсовата търговия във вторник. В рамките на деня те се повишиха с %. 

Любопитно е, че сумата не е много далеч от тази на обявената нетна печалба на Xiaomi за миналата година – тя е в размер на 980 млн. паунда (8.6 млрд. юана). 

Прехвърлянето на акциите е в допълнение към други плащания, които дружеството е направило на Кей, в това число заплата и дивиденти, за които не е посочен точна сума. 

Базираната в Пекин Xiaomi е четвъртият най-голям производител на смартфони в света през 2018 г., според статистиката на компанията за пазарни проучвания IDC. Пред нея са Samsung, Apple и Huawei. 

С 32.2% се е увеличил броят на продадените телефони от Xioami, при това във време, когато широката пазарна търговия се е свила с 4.1%, отново според IDC. 

Компанията съществува от 9 години. Освен със смартофни, по света тя е известна с производството на неща като електрически скутери фитнес-тракинг устройства. В родния Китай предлага още по-широка гама от продукти, сред които безжична прахосмукачка, метящ робот, „умни“ маратонки с автоматични връзки и др. 
Коментари: 0