От днес спират 38 влака

Започват протести на железничари и пътници

От днес спират 38 влака
38 влака спират движението си от днес, 12 януари. Петнадесет от тях са пътнически, а 23 крайградски пътнически влака. Още десет влака ще се движат с променен маршрут, сред които 7 пътнически и 3 крайградски пътнически.

Най-засегнати ще са използващите подбалканската линия между София, Карлово и Тулово, пътуващите между Габрово и Горна Оряховица, както и жителите на населени места в Северозападна България.

Плановете за ограничаване на разходите на новото ръководство на Холдинг „Български държавни железници” включват съкращаване на 5 млн. влак/километри или 140 влака. Освен тези 48, предстои решение и за още около 90 от февруари. Според оператора, определянето им става на база тяхната рентабилност.

В резултат на тази мярка, заетите в оперативните звена на поделението на холдинга за пътнически превози ще намалеят с 1500. Според компанията това ще се случи поетапно и по естествен начин, в процеса на пенсиониране на служители. На този етап няма информация дали администрацията и този път ще се размине с оптимизирането си.

На много места в страната се подготвят протести от пътници. За днес е обявен протест в Карлово и Асеновград, а на 17 януари ще протестират в Горна Оряховица. По повод орязването на влаковете железничарите също предупредиха, че е възможно да обявят национална стачка.

Единственото действие, което можем да направим, за да спасим железницата, е спирането на влаковете и съкращенията, каза изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров пред БНТ.

Той обясни, че от средата на февруари ще има план за финансово стабилизиране на железницата, който ще бъде представен пред всички институции.

Надявам се БДЖ да стане приоритет на държавата и ще има по-дълъг хоризонт от гледна точка на инвестициите, както и на погасяване на задълженията, добави Владимиров.

Коментари: 0