От догодина ще заработи нова система за проследяване на цигарите

Тя се въвежда чрез партньорство между тютюнопроизводителите и Агенция \"Митници\"

От догодина ще заработи нова система за проследяване на цигарите
Автор: Цветан Петров
През май 2019 г. предстои да заработи новата система за проследяване и наблюдение на цигарените кутии, наречена Track and Trace. Въвеждането ѝ става чрез партньорство между бранша на тютюнопроизводителите и Агенция „Митници”. Това обяви Верджиния Джевелекова, мениджър корпоративни отношения във „Филип Морис България”, която присъства на представянето на най-новото проучване на агенция Nielsen за контрабандата на цигари в България и останалите европейски страни, предаде репортер на Economic.bg.

„Track and Trace ще изисква сложна система за маркиране на продуктите, но това е един продължаващ процес и в българското, и в европейското законодателство. Трябва системата да започне да действа от 20 май и се надяваме преминаването към нея да се случи гладко”, каза тя.

Маркировката на опаковките ще гарантира произхода и проследимостта на продукта. Маркирането на тютюневите изделия – от единичната опаковка до готовия за експедиране палет – включва разнообразни маркиращи машини и системи за контрол на качеството.
Коментари: 0