От есента бизнесът ще се възползва от кредити за 600 млн. евро

53 проекта получиха над 28,5 млн. лв. по „Иновации и конкурентоспособност“

От есента бизнесът ще се възползва от кредити за 600 млн. евро
156 ~ 2 мин. четене

От есента българският бизнес ще може да се възползва от 600 млн. евро под формата на нисколихвени кредити. Това съобщи икономическият министър Божидар Лукарски по време на информационна среща по повод представянето на новата оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия”.

Програмата е с бюджет от 102 млн. евро , а страната ни е сред първите, осигурили ресурс за подкрепа на предприемачите.

„Диалогът и успешното партньорство с Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд ни позволи да договорим шест пъти мултиплициране на средствата”, уточни Лукарски. По думите му програмата ще облекчи съществено предприемачите. По нея ще бъдат предоставяни гаранции на финансови институции, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заемите.

Първите договори по оперативна програма „Инвестиции и конкурентоспособност” вече са факт. Те са за подобряване на производствения капацитет на малкия бизнес.

В обявените три крайни срока бяха одобрени над 470 проекта, като безвъзмездната финансова помощ е от близо 259 млн. лева. По двете оперативни програми ще бъдат осигурени необходимите условия за устойчиво развитие на малките и средните предприятия, убеден е икономическият министър.

Лукарски отчете и изключително позитивните резултати от предвиденото по процедурата приоритетно третиране на проекти от Северозападна България. С място на изпълнение в този район са 65% от всички одобрени по третия краен срок проекти. 

В момента отворени по оперативна програма „Инвестиции и конкурентоспособност” са още две процедури за внедряване на иновации в съществуващи предприятия и разработване на иновации от стартиращи предприятия с бюджет от над 117 млн. лв. Предстои и обявяването на процедурата за „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по нея е над 176 млн. лв.

 

Коментари: 0