90% от млечните продукти в заведенията имат съмнителен произход

Новата наредба ще забрани това

90% от млечните продукти в заведенията имат съмнителен произход
3653 ~ 1 мин. четене

Повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. Това заяви пред БНТ Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Новата наредба задължава производителите да пишат „имитиращ продукт“, когато млечните продукти не са истински. Според Присадашки с новата наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това нещо, което е заложено в наредбата, успее да се реализира, изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията.

В процедура на обществено обсъждане има четири наредби, които пряко засягат производството и качеството на млечните храни и трябва да доведат до възможност потребителят лесно да се ориентира от какво е произведено това, което си купува.

Симеон Присадашки поясни, че за да бъдат ефективни проверките на Агенцията по храните, те трябва да се извършват от екипи от други населени места, за да не бъдат разпознаваеми от нарушителите.

Подкрепи Economic.bg